Het glutenvrije dieet:
Het vermijden van gluten, door het volgen van een glutenvrij dieet, is tot nu toe de enig bewezen werkzame behandeling voor mensen met coeliakie. Het glutenvrij dieet moet levenslang worden gevolgd. Voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat, beschadigt het slijmvlies van de dunne darm bij mensen met coeliakie. Door glutenvrij te eten, heeft de darmwand van mensen met coeliakie tijd om te genezen. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen weer opgenomen en zullen klachten verminderen en uitblijven.
Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en producten op basis van deze granen. Glutenbevattende producten zijn o.a. brood, beschuit, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook komt gluten voor in soepen, sauzen, bouillon, diverse snoepjes en ijssoorten, doordat een graanproduct als bindmiddel is gebruikt.
Glutenvrije producten:
Voorbeelden van voedingsmiddelen die glutenvrij zijn en geschikt voor gebruik in een glutenvrij dieet zijn:
• amaranth
• cassave
• rijst
• sorghum
• gierst
• quinoa
• boekweit
• maïs
• teff
• tapioca (zetmeel van cassave (=maniok))
• (gemodificeerd)zetmeel van bovengenoemde granen
• maïsgriesmeel (polenta)
• aardappel en –meel
• groente en fruit
• peulvruchten
• noten en zaden
• melk
• vis, vlees en gevogelte (mits ongepaneerd en ongekruid)
• olie en ei
Bij een glutenvrij dieet kan 'gewoon' brood, koek, gebak, pasta’s en pizza niet meer worden gegeten. Dit kan vervangen worden door glutenvrij brood, koekjes, gebak, pasta’s of pizza te kopen of door het zelf te maken met glutenvrije ingrediënten.
• amaranth
• cassave
• rijst
• sorghum
• gierst
• quinoa
• boekweit
• maïs
• teff
• tapioca (zetmeel van cassave (=maniok))
• (gemodificeerd)zetmeel van bovengenoemde granen
• maïsgriesmeel (polenta)
• aardappel en –meel
• groente en fruit
• peulvruchten
• noten en zaden
• melk
• vis, vlees en gevogelte (mits ongepaneerd en ongekruid)
• olie en ei
Bij een glutenvrij dieet kan 'gewoon' brood, koek, gebak, pasta’s en pizza niet meer worden gegeten. Dit kan vervangen worden door glutenvrij brood, koekjes, gebak, pasta’s of pizza te kopen of door het zelf te maken met glutenvrije ingrediënten.
Sinds de invoering van de etiketteringswetgeving voor allergenen (zie etiketten en wetten) is de fabrikant verplicht om op de verpakking van een product aan te geven of er gluten, in zit. Aroma's, E-nummers en technologische hulpstoffen vallen ook onder deze wetgeving. Wanneer er onduidelijkheden zijn of u een product kunt gebruiken in het glutenvrij dieet kunt u diëtist van de NCV of uw eigen diëtist raadplegen. De diëtist kan u begeleiden in het maken van een veilige keuze.
Welke producten kan ik eten en zijn veilig?
Er zijn veel voedingsmiddelen waar u uit kunt kiezen voor een glutenvrij dieet. Het glutenvrije dieet is onder te verdelen in drie categorieën:
1. Voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn zoals: (zilvervlies)rijst, aardappelen, polenta, quinoa, millet, sorghum, maïs, vlees/vis/kip (mits ongemarineerd en ongepaneerd), eieren, Nederlandse kazen, melk, de meeste yoghurtsoorten, fruit, groenten, peulvruchten, boter en olie.
2. Speciaal voor het glutenvrije dieet geproduceerde (dieet)producten zoals: glutenvrij brood, pasta, koek en meelmixen.
2. Speciaal voor het glutenvrije dieet geproduceerde (dieet)producten zoals: glutenvrij brood, pasta, koek en meelmixen.
3. Producten in de supermarkt waar geen glutenbevattende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Raadpleeg hiervoor het etiket op het product. Het Voedingscentrum geeft een glutenvrije merkartikelenlijst uit zowel in een geprinte als ook in een digitaal bestand, welke u tegen betaling kunt aanschaffen (www.voedingscentrum.nl). Deze bestanden worden regelmatig bijgewerkt. Verder geeft de website www.livaad.nl informatie over producten op basis van het etiket. Let op: regelmatig wijzigen fabrikanten producten. Lees voordat u het product koopt altijd het etiket met de ingrediënten.
Hoe lang duurt het voordat ik me beter voel?
Hoe lang duurt het voordat ik me beter voel?
Hier kan geen standaard antwoord op worden geven. Nadat de diagnose coeliakie is vastgesteld is het verschillend per persoon, hoe snel er wordt gereageerd op een glutenvrij dieet.
De meest mensen zullen in slechts enkele dagen een verbetering voelen. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel zullen binnen enkele weken verdwijnen. Soms kan het langer duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. De tijd die nodig is voordat de darmwand helemaal is hersteld kan variëren van een aantal maanden tot jaren.
De meest mensen zullen in slechts enkele dagen een verbetering voelen. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel zullen binnen enkele weken verdwijnen. Soms kan het langer duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. De tijd die nodig is voordat de darmwand helemaal is hersteld kan variëren van een aantal maanden tot jaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten